Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2022. január 19. szerda, 03:06
Tiszta
Tiszta
-2°C
Hő-érzet: -4°C
Pára: 85%
Szelek: 7 km/h WNW
Széllökések: 11 km/h
Napkelte: 07:26
Napnyugta: 16:30
Előjelzés 2022. január 20. csütörtök
nappal
Eső és havazás
Eső és havazás
7°C
Szelek: 11 km/h W
Széllökések: 47 km/h
éjszaka
Főleg felhős, széllökések
Főleg felhős, széllökések
-4°C
Szelek: 14 km/h NW
Széllökések: 36 km/h
 
Hírek

KDOP-4.1.1/E-11-2012-0023 – Iszkaszentgyörgy vízvédelmi rendszerének teljes körű rekonstrukciója

SZÉCHENYI 2020

 

 

 

 

 

 

 

Kiinduló helyzet ismertetése:Iszkaszentgyörgyön az utolsó jelentős új területet érintő vízrendezési projekt 1998-ban valósult meg. Ekkor készült el a Rózsa-Nefelejcs- Liliom-Ibolya utcák második fejlesztési üteméhez kapcsolódó csapadékvíz elvezető rendszer (utcai és gyűjtőárok kiépítése). Az elmúlt 10 évben a közlekedésfejlesztési projektekhez kapcsolódóan került sor a csapadékvíz elvezető rendszer rekonstrukciójára. A 2010-ben kiírt “Települési vízrendezés fejlesztése” programra is benyújtotta pályázatát – a Szabadság utca tekintetében – az Önkormányzat, de forráshiány miatt elutasításra került.

Projekt célkitűzései: A projekt közvetlen célja, hogy a település központi belterületén biztonságos csapadékvíz elvezetése megoldott legyen, ezáltal a jelenlegi ár- és belvízveszély megszűnjön. A projekt szervesen illeszkedik abba a tudatos fejlesztési programba, ami 2006 óta kezdődött és jelenleg is zajlik településünkön (útfelújítások, járda építések, csapadékvíz elvezetések). A fentieknek megfelelően a fejlesztés hozzájárul a mikrotérségi központ szerep kialakulásához.

Projekt helyszíne: A projekt helyszínei Iszkaszentgyörgy belterületén és – a befogadó elérése érdekében – részben a külterületén valósul meg. A fejlesztés az önkormányzati tulajdonokon kívül 1 állami- és 5 magántulajdont érint. Projekt célkitűzései: A projekt közvetlen célja, hogy a település központi belterületén biztonságos csapadékvíz elvezetése megoldott legyen, ezáltal a jelenlegi ár- és belvízveszély megszűnjön. A projekt szervesen illeszkedik abba a tudatos fejlesztési programba, ami 2006 óta kezdődött és jelenleg is zajlik településünkön (útfelújítások, járda építések, csapadékvíz elvezetések). A fentieknek megfelelően a fejlesztés hozzájárul a mikrotérségi központ szerep kialakulásához.

20140224_163303

Tervezett eredmények, hatások: A fejlesztés eredményeként a fejlesztéssel érintett terület, főleg a Szabadság utca lakóinak belvíz és árvíz veszélyeztetettsége jelentősen csökken, mivel az árkok vízszállító kapacitása lényesen megnövekedik. A fejlesztést hatására a környezeti káresemények valószínűsége jelentősen csökken. A tiszta, jól karban tartható, árokrendszernél a csapadékvíz elvezetése egyenletessé válik, nem gyűlik össze a hordalék és nem keletkezik pangó víz, ezáltal a település környezetbiztonsága növekszik, környezeti állapota és a felszíni vizek minősége javul. A fejlesztést követően a csapadékvíz elvezető rendszer kisebb karbantartási igénnyel jár nemcsak új építése, hanem szerkezeti kialakítása által is. A kisebb karbantartási munka előnyös az önkormányzat és az utcában élők számára is, mivel kevesebb feladatot és anyagi terhet ró számukra. A projekt számszerűsíthető eredményeként 5558 m csapadékvíz elvezető árok felújítása valósul meg és ez közvetlenül 53,8 ha-os településrész és az ott élő 816 lakos számára nyújt ár- és csapadékvíz kár elleni védelmet. Közmunkaprogram keretében átlagosan 3 főt foglalkoztat az Önkormányzat a fenntartási időszakban.

Projekt által megvalósítandó fejlesztések bemutatása: A fejlesztés Iszkaszentgyörgy község lokális vízelvezetési problémáinak átfogó megoldását tartalmazza négy különböző, de egy befogadóba, az Iszkaszentgyörgyi árokba vezető nyomvonalon. Mindegyik nyomvonalon jelenleg is van vízelvezetési létesítmény, de kritikus időszakokban nem megfelelően vízteleníti a hozzá tartozó területeket. A tervben szereplő megoldások lehetővé teszik, hogy a lokális vízelvezetési problémák, kiöntések, elöntések megszűnjenek.

A projektben szereplő létesítmények: I. Dózsa Gy u-i szakasz: előregyártott elemekkel fedett árok, burkolatlan árok, burkolt árok, összesen 322 m, II. Köves u-i szakasz: burkolt árok, zárt csatorna, áteresz, összesen 463 m, III. Márványkert – 8-as út közötti szakasz: burkolatlan árok, mederrendezés, áteresz, átemelő, burkolt árok, zárt csatorna, összesen 4 223 m IV. Szabadság u-i szakasz: zárt csatorna, burkolt árok tisztítás, burkolt árok, összesen 551 m

 

Leave a Reply