Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2021. október 17. vasárnap, 03:14
Tiszta
Tiszta
2°C
Hő-érzet: 3°C
Pára: 100%
Szelek: 4 km/h WSW
Széllökések: 4 km/h
Napkelte: 07:08
Napnyugta: 17:56
Előjelzés 2021. október 18. hétfő
nappal
Részben napos
Részben napos
14°C
Szelek: 7 km/h NW
Széllökések: 11 km/h
éjszaka
Változó felhőzet
Változó felhőzet
3°C
Szelek: 4 km/h NW
Széllökések: 7 km/h
 
Hírek

Polgármesteri Hírlevél 2012 július

ISZKASZENTGYÖRGY POLGÁRMESTERÉNEK HÍRLEVELE

2012. év, II. évfolyam 2. szám

Szeptember 5-én Iszkaszentgyörgyre látogat a finn elnök

Sauli Niinistö, a Finn Köztársaság elnöke szeptember 5-én hivatalos látogatásra érkezik Iszkaszentgyörgyre. A látogatás apropója, hogy a kastély barokk szárnyában a Finn Nagykövetség két emlékszobát rendez be, egyet az 1944-es finn nagykövetségi rezidencia emlékére, míg egyet a kastély történetével összefüggésben.

Az alkalomra a Finn Nagykövetség gondozásában, a nagykövetségi könyvek sorozatában jelenik meg magyar és finn nyelven Gombosné Kis Editnek a kastély történetéről szóló könyve.

Az állami tulajdonban lévő kastély vagyonkezelője a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, aki az elnöki látogatás kapcsán a folyosó, az emlékszobák és az emeleti vizesblokk állagjavítási munkálatait rendelte meg. A munkálatok augusztus elsején kezdődnek.

Az MNV Zrt. az elnöki látogatás miatt biztonsági okokból a kastély őrzését, valamint a kastély barokk szárnyába való belépést, látogatást megszigorította.

Az Önkormányzat Kastéllyal kapcsolatos elképzeléseiről, terveiről augusztus elsején, 17 órakor lesz fórumbeszélgetés a Községházán.

Depóniás áremelkedés, 60 l-es kukák

2011. decemberében a Kormány befagyasztotta, majd 2012. április 15-től lehetővé tette a szemétszállítási díj emelését. A Depónia azonnal jelezte Önkormányzatunk felé, hogy érvényesíteni akarja a díjemelést.

A Depónia 2012. második félévére a 110 l-es kukákra nettó 354 Ft/ürítési díjat javasolt.

Az Önkormányzat ezt az árat nem fogadta el, majd tájékozódott más önkormányzatoknál.

A 110 l-es kuka díja Sárkeresztesen 300 Ft, Bakonykútin 357 Ft, Magyaralmáson 345 Ft, a 120 l-es Kincsebányán 346 Ft.

Iszkaszentgyörgy Önkormányzata ezek után 327 Ft-ban állapította meg a 110 l-es kuka ürítési díját. A 120 l-es kukáé 357 Ft, míg a 240 l-es kukáé 714 Ft.

Bevezette az Önkormányzat a 60 l-es kukadíjat, ami 2012. 07.01-től 262 Ft.

A Depónia tájékoztatása szerint szerződés módosítására úgy kerülhet sor, amennyiben a kereskedelmi forgalomban beszerzett 60 l-es kuka számláját bemutatják a Depónia ügyfélszolgálatán.

Tisztelettel kérem mindazokat, akiknek háztartásában nem keletkezik nagyobb mennyiségű szemét vagy szelektíven gyűjtik illetve komposztálnak, hogy mérlegeljék ezt a lehetőséget!

A kukák ürítési díja a következőkből tevődik össze (110 l-es edényre vetítve): 267,3 Ft alapszolgáltatási díj, 14,05 Ft lom-, elektronikai és gumihulladék díj évi 1 alkalommal történő elszállítása, 8,54 Ft zöldhulladék gyűjtés évi 1 alkalommal történő elszállítása, szelektív sziget üzemeltetése 37,42 Ft.

Nehéz anyagi helyzetben az Önkormányzat

A 8-as út melletti Városkapu Üzletközpontban található egyik cégcsoport több cége esetében is elfelejtette, hogy Székesfehérváron is van telephelye a cégnek és ezért nem osztotta meg az adót a két település között. Önellenőrzése során észlelte tévedését és most 5 évre visszamenőleg kéri a Székesfehérvárra jutó rész átutalását. Ez összességében mintegy 30 millió Ft, ami roppant nehéz helyzetbe hozta településünket.

Ezzel összefüggésben a Képviselő-testület döntött több cég adóbevallásának felülvizsgálatáról, ugyanakkor több intézkedést is foganatosított.

A kerékpárutas pályázatra jutó önrészt már kifizette, de az útépítéssel kapcsolatos likviditás miatt 10 millió Ft hitel felvételéről döntött. 7 millió Ft-os bérhitel megállapodást kötött az OTP-vel, hogy az önkormányzati dolgozók bérét fizetni tudja. ÖNHIKI pályázaton indulunk, hogy az önhibánkon kívüli helyzetre állami támogatást kapjunk. A Privát út elején, a baloldalon található önkormányzati területen 8 telket alakítunk ki eladásra.

Önkormányzati telkek eladók

Az Önkormányzat nehéz anyagi helyzete miatt 8 telket kíván értékesíteni a Privát út elején.

Elsősorban helyi fiatalok számára kívánjuk értékesíteni.

A közmű nélküli telkek irányára 3 millió Ft A telkek elhelyezkedésével, a lehetőségekkel kapcsolatosan érdeklődni a Polgármesteri Hivatalban lehet.

Elhunyt az önkormányzati cég ügyvezetője

Rajnai László, az ISZKOM Kft. ügyvezetője június 29-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Laci a cég megalapítása óta volt ügyvezető, sokat tett azért, hogy megvalósulhasson az ISZKOM kft mezőgazdasági gépes pályázata. A család gyászában osztozik a Képviselőtestület és az Önkormányzat dolgozói.

Az ISZKOM Kft. ügyvezetésével az Önkormányzat Képviselőtestülete rendkívüli ülésén Németh János tanyagondnokot bízta meg.

Idén nem indul a 8202-es út felújítása, körforgalom építése

A Magyar Közút Kht. tájékoztatása szerint a 8202. j. közút Székesfehérvár 8-as út és Kincsesbánya közötti szakaszának felújítása és e beruházás keretében az iszkaszentgyörgyi körforgalmú csomópont kialakítása 2013-ban indulhat.

Forráshiány miatt tartaléklistán a belvizes pályázatunk

A februárban harmadszor beadott belvizes pályázatunk jó pontszámot ért el a bírálat során, de a szétosztható keret szűkössége miatt tartaléklistára került.

Amennyiben a Fejlesztési Ügynökség tud átcsoportosítani pénzforrásokat erre a pályázatra, úgy remény van arra, hogy a település belvízelvezetési gondjait megoldjuk. De addig is a telektulajdonosok kötelessége a lakótelek előtti árokszakasz karbantartása, a mederbe kerülő akadályoktól (gally, hulladék,…) való megtisztítása.

Az óvodai napelemrendszer már 3134 kwh energiát termelt

Július 23-i adat szerint az óvodára szerelt 42 napelem 3134 kwh-t termelt, ami a program szerint 533 eurót ér és a zöld áram jóvoltából 1661 kg széndioxiddal kevesebb jutott a környezetünkbe.

A rendszer áramból a legtöbbet június 6-án termelt, 57,75 kwh-t, míg a legkevesebbet június 25-én, ekkor mindösszesen 10,58 kwh-t tudott termelni.

Ha valakit bővebben érdekel a rendszer teljesítménye, a www.fronius.com oldalon Solar Electronics fülnél az Info&Support oldalról kell kiválasztani a Fronius Solar.web-et, majd beírni felhasználónévként, hogy Iszka8043, jelszó ovoda1, majd a „login”-ra ráklikkelni. Itt jelenik meg az iszkaszentgyörgyi óvoda napelemrendszer teljesítményével kapcsolatos összes tudnivaló, aktuális teljesítmény, korábbiak, stb.

Épül az Iszkaszentgyörgyöt Székesfehérvárral összekötő kerékpárútszakasz

Látványosan halad az Önkormányzatunk gesztorálásával épülő kerékpárút beruházás.

Több szakaszon is már kész az aszfaltozás: a Shell kút és Gaja híd közötti, temetőkert melletti részénél, valamint az Iszkaszentgyörgy közigazgatási területén lévő, Aligvári zártkerttől az iszkaszentgyörgyi műút irányába is már aszfaltozásra került egy 600 m-es pályatest.

A kerékpárút átadásának tervezett időpontja szeptember. A kerékpárút forgalomba helyezését követően tilos lesz a biciklis közlekedés a műúton.

Iszkaszentgyörgy, 2012. július 24.

Gáll Attila, polgármester

Leave a Reply