Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2020. július 6. hétfő, 23:18
Felhős
Felhős
22°C
Hő-érzet: 19°C
Pára: 57%
Szelek: 29 km/h NNW
Széllökések: 43 km/h
Napkelte: 04:58
Napnyugta: 20:44
Előjelzés 2020. július 7. kedd
nappal
Részben napos
Részben napos
23°C
Szelek: 11 km/h NNW
Széllökések: 18 km/h
éjszaka
Tiszta
Tiszta
9°C
Szelek: 4 km/h NW
Széllökések: 11 km/h
 
Hírek

Napelemek a Vackor óvodán

blankÖnkormányzatunk célja, hogy a közintézményeink fenntarthatósága érdekében a működési költségeket csökkentse. Ennek legfontosabb területe az energia költségek csökkentése. Ez nemcsak a fűtési és használati melegvíz előállítására vonatkozik, hanem a felhasznált elektromos energia költségét is érinti. Különösen fontos ez az óvodánknál, ahol az átlagos intézményi villamos energia felhasználás mellett az óvodát és iskolát kiszolgáló konyha is működik. A korszerűen felszerelt konyhánkban jelentős számban található elektromos berendezés (sütő, főzőzsámoly, mosogatógép, elszívók, hűtők, dagasztógép, stb). A projektünk közvetlen célja, hogy az óvoda energiaköltségei csökkenjenek, a működéséhez szükséges elektromos energia helyben történő előállítása révén.

Napelemek a Vackor ovodan

Napelemek a Vackor óvodán

A telepített napelemes rendszer villamos energia termelése következtében az óvodai elektromos energia felhasználás jelentős része, évi 9660 kWh megújuló forrásból kerül kielégítésre, melynek hatására az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása 8,984 t/év értékkel csökken.

A projekt eredményeként számolunk az alkalmazott megoldás mintaértékével, mely a lakosság körében is elősegíti a megújuló források használatának elterjedését. Hasonló hatást remélünk, mint az előző energetikai pályázatunknál (KEOP-5.1.0-2008), melynek során a közvilágítás korszerűsítésén kívül intézmények (óvoda, községház) hőszigetelése készült el. A projekt megvalósítását követően jelentős számban a lakosság is utólagos hőszigeteléssel látta el az épületeit.

A kivitelezési munkák a Támogatási szerződés módosítását követően 2012 áprilisában kezdődtek meg. A 42 db egyenként 230 W-os napelem az óvoda déli fekvésű tetőfelületén telepítésre került. A beüzemelést követően a 8,4 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszer megkezdi az energiatermelését. A megtermelt energiát vagy közvetlenül felhasználja az intézmény, vagy speciális oda-vissza mérő villanyórán keresztül betáplálásra kerül az elektromos hálózatba. Az elektromos energia elszámolása éves összesítéssel történik, így a nyáron megtermelt energia helyett télen használhatunk fel energiát a hálózatból.

Az intézmény olcsóbb működtetése a hosszú távú fenntarthatóságot biztosítja, így közvetlenül fontos az óvodai dolgozóknak, a szülőknek és gyermekek és a település önkormányzatának egyaránt. A felszabaduló anyagi források által a település teljes lakossága számára közvetetten fontossá válik.

Az óvoda napelemes rendszerének kiépítése az első lépés a hosszú távú célunk, az önellátó intézményi (később települési) energetikai rendszer létrehozása érdekében. Megújuló energiaforrások használatával a környezetterhelés is csökken, melyet szintén jelentős célként fogalmaztunk meg.

A napelemes rendszer működéséről, eredményeiről rendszeresen beszámolunk a helyi médiában.

pályázat: KEOP 4.2.0/A/11.

blank

blank

Leave a Reply