Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2021. október 26. kedd, 11:06
Főleg napos
Főleg napos
6°C
Hő-érzet: 8°C
Pára: 81%
Szelek: 4 km/h ENE
Széllökések: 7 km/h
Napkelte: 07:21
Napnyugta: 17:40
Előjelzés 2021. október 27. szerda
nappal
Változó felhőzet
Változó felhőzet
15°C
Szelek: 7 km/h NNW
Széllökések: 14 km/h
éjszaka
Részben felhős
Részben felhős
0°C
Szelek: 0 km/h SE
Széllökések: 4 km/h
 
Hírek

Magyarországi Falumegújítási Díj díjátadó ünnepség

2019. szeptember 12-13-án Iszkaszentgyörgyön (Fejér megye) az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastély művelődési házában kerül sor a belügyminiszter által 8. alkalommal kiírt „Magyarországi Falumegújítási Díj” díjkiosztó ünnepségére, falumegújítási konferencia keretében. A rendezvénynek hagyományosan az előző kiírás nyertese adhat otthont.

12-én alapvetően Iszkaszentgyörgy község mutatkozik be falubejárás és konzultáció keretében. A résztvevők így közvetlenül láthatják, hogyan néz ki egy díjnyertes település, milyen munkával érdemelték ki az első helyezést. Ötleteket kapnak, átvehetik a bevált módszereket. A napot zenés vacsora zárja.

13-a a tényleges díjátadó napja. Minden díjazott település saját standot rendez be, ahol poszterekkel, kiadványokkal, népművészeti alkotásokkal, helyi termékekkel stb. kelti jó hírét saját falujának. Köszöntők és egy rövid szakmai előadás mellett, nagy hangsúlyt kap a díjazott települések eredményeinek vetítésekkel színesített bemutatkozása, tapasztalataik átadása. Ezen kicsit bővebb teret kap a 2019. évi kiírás nyertese, Környe község (Komárom-Esztergom megye). Az ünnepségre több mint 200 főt várnak a rendezők.

Művészeti betétek teszik még élvezetesebbé az ünnepséget.

Falumegújítás

A falumegújítási mozgalmat éppen a román diktatúra 1988-as falurombolási tervei és első intézkedései hívták életre. Sokan voltak ugyanis Európában, akik úgy gondolták, hogy nem eltörölni, hanem gondosan megőrizni kellene ezt a településformát, kultúráját.

A St. pölteni székhelyű Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség (ARGE) ugyanabban az évben alakult, nyolc közép-európai ország és tartomány, – köztük hazánk – kezdeményezésére.

Jelenleg 25 „rendes” és 4 partner tagja van, jellemzően a fejlettebb európai államokból. Nem uniós szervezet, tagsága önkéntes.

Célja a falvak, a falusi életmód, az ott évszázadok alatt felhalmozódott értékek átmentése a jövő számára. Nemcsak egyszerű megtartást, „skanzeneket” tűztek ki azonban célul, hanem a modern kor kihívásaira megfelelő választ adni képes, élettel teli, önfenntartó falvakat, amelyek egyszerre jelentenek munkahelyeket, a társadalmi-kulturális élet színterei és magas színvonalú életminőséget nyújtani képes lakóhelyek.

Eszköze ehhez egyrészt az iránymutatás. Az ARGE – egy széleskörű, nemzetközi szerkesztői alkotó kör munkája nyomán – megjelentette az „Irányelvek az európai falvak és vidéki térségek fenntartható fejlődéséért” c. kiadványát (Leitbild). A BM ezt lefordíttatta és ingyenesen eljuttatta minden magyar faluba.

Másik fontos tevékenysége a legjobb gyakorlatok felkutatása, ezek széleskörű közkinccsé tétele, az egymás közötti kölcsönös tájékoztatás, az ország- és tartomány-határokon átnyúló tapasztalat- és információcsere.

Talán legfontosabb eszközük ennek megvalósítására az Európai Falumegújítási Díj, amit 1990 óta, kétévente írnak ki.

Magyarország ebben kezdetektől részt vesz. Korábban a területi/megyei főépítészek javaslatai alapján került kiválasztásra a Magyaroszágot képviselő falu. Ez 2005-től megváltozott, mikor is – a BM kezdeményezésére az akkori  FVM-mel közösen – első ízben kiírásra került a Magyarországi Falumegújítási Díj. Ettől kezdve díjazásra kerültek a hazai kiemelkedő teljesítmények is, illetve a győztes kapott jogot hazánk nemzetközi képviseletére. A korábbi kiírások győztesei sorrendben: Tápiógyörgye (Pest megye), Kazár (Nógrád megye), Alsómocsolád (Baranya megye), Újszilvás (Pest megye), Komlóska (B.A.Z. megye), Nagypáli (Zala megye), illetve a már említett Iszkaszentgyörgy és Környe.

A 2019. évi pályázat

A tavalyi pályázatot meghirdetők célja, hogy felkutassák, díjazzák és ezzel „reflektorfénybe állítsák“, azokat a települési közösségeket, amelyek kimagasló és példaszerű színvonalon végzik jövőbemutató fejlesztési munkájukat. A kiírók a példák bemutatásával, az információk cseréjével javítani kívánják a falumegújítást végző községek eredményeit, a jó példákkal el kívánják érni, hogy a falumegújítás mozgalommá szerveződjön.

A pályázat mottója “Magyar falu – Kihívások, helyi válaszok” volt.

A pályázat mottója a kiíróknak azt a szándékát fejezi ki, hogy világosan bemutatásra kerüljenek azok

 • az új kihívások, amelyekkel egy-egy falusi közösségnek szembesülnie kell, valamint azok
 • az intézkedések, amelyek a kihívásokra való válaszokként megfogalmazásra kerültek
 • az eredmények, melyek a megtett fejlesztési célú beavatkozások hatására már érzékelhetőek.

A honi pályázat ezúttal is az ARGE által meghirdetett „Európai Falumegújítási Díj” követelményein alapult. Az európai pályázattal való alapvető hasonlóság mellett, a pályaműveket elbíráló bizottság szakértői arra törekedtek, hogy lényegesen leegyszerűsítsék a követelményeket, ezzel is népszerűbbé tegyék a részvételt.

A magyarországi díj egy további célja volt, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen.

Bírálat, eredmény

A pályázatokat elbíráló Falumegújítási Szakértői Bizottság (Bizottság) a belügyminiszter által kinevezett, a BM, a Miniszterelnökség, az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből, összesen 9 főből állt.

A Bizottság – a pályaművek áttanulmányozása mellett – helyszíni bejárások, konzultációk révén is vizsgálta a legjobb pályázatokat benyújtó települések falumegújítási tevékenységét. Minden díjazott településre eljutott.

A jogosultsági kritériumokat a pályázók egy kivételével teljesítették, azaz rendelkeztek megfelelő minőségű településfejlesztési koncepcióval, illetve jogszabályoknak megfelelően készült, hatályos településszerkezeti tervvel és helyi építési szabályzattal. Ezt részükre az illetékes állami főépítész igazolta.

Talán sosem volt még ennyire kiegyenlített a beadott pályaművek színvonala, ami viszont jelentősen megnehezítette a döntéshozatalt.

A pályázók közt volt agglomerációs, periferiális, csökkenő, stagnáló és növekvő népességű, 275 fős és közel 8000 lelkes egyaránt. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.

A Bizottság részletes értékeléseket is készített az egyes pályaművekről. Ezek jobbító szándékkal születtek, hogy a pályázók szembesüljenek vele, miben volt hiányos a pályaművük, min lehetne javítani.

Az értékelések ismeretében a zsűri megtárgyalta az egyes települések kategóriákba sorolását. Ahol vitatott volt a besorolás, azokra külön visszatért, és érvek ütköztetése után, a tagok egyenként szavaztak.

Legnehezebb most is a győztes kiválasztása volt. Négy település kapott jelölést. Az első és a második helyezett között mindössze egy szavazat döntött, de az abszolút többség már az első fordulóban kialakult.

Az ünnepségen a következő oldalon látható díjakként – amik a belügyminiszter ajándékai – dísztárgyak kerülnek átadásra.

A győztest a BM nevezte az Európai Falumegújítási Díjra. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerülnek a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjai is.

Magyarországi Falumegújítási Díj – 2019. végeredmény

A Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezése a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért – 2019.

 • Környe (Komárom-Esztergom)

Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért – 2019.*

 • Bakonyszombathely (Komárom-Esztergom)
 • Budajenő (Pest)
 • Paloznak (Veszprém)
 • Pátyod (Szabolcs-Szatmár-Bereg)
 • Szank (Bács-Kiskun)
 • Varsány (Nógrád)
 • Visonta (Heves)

Magyarországi Falumegújítási Díj a falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért – 2019.

 • Ácsteszér (Komárom-Esztergom)
 • Báta (Tolna)
 • Nagyvenyim (Fejér)
 • Pogányvári Településszövetség** (Zala)
 • Szirmabesenyő  (Borsod-Abaúj-Zemplén)
 • Taktaharkány   (Borsod-Abaúj-Zemplén)

 A Falumegújításban tett különleges teljesítményért – dicsérő oklevél

 • Harkakötöny (Bács-Kiskun)
 • Lókút (Veszprém)
 • Páty (Pest)
 • Répceszemere (Győr-Moson Sopron)
 • Zics (Somogy)

A pályázat benyújtásához előírt igazolási feltétel hiányos teljesítése miatt nem kerülhetett érdemi elbírálásra:

 • Újszentiván (Csongrád)

 

*(Az egyes kategóriákon belüli felsorolás ABC sorrendben történik)

** Egeraracsa, Esztergályhorváti, Dióskál, Zalaszentmárton.

Leave a Reply