Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2021. október 27. szerda, 02:07
Tiszta
Tiszta
3°C
Hő-érzet: 4°C
Pára: 100%
Szelek: 4 km/h WNW
Széllökések: 4 km/h
Napkelte: 07:23
Napnyugta: 17:38
Előjelzés 2021. október 28. csütörtök
nappal
Változó felhőzet
Változó felhőzet
15°C
Szelek: 4 km/h SE
Széllökések: 7 km/h
éjszaka
Főleg tiszta
Főleg tiszta
1°C
Szelek: 4 km/h SE
Széllökések: 7 km/h
 
Hírek

Ari S. Kupsus meghívója

Kedves Barátaim, Iszkaszentgyörgyiek!

Évek óta tervezem egy múzeum megnyitását. Néhány évvel ezelőtt egy különleges ülőgarnitúrát kaptam a finn Külügyminisztériumtól. A kanapéból és fotelekből álló garnitúrának hosszú és érdekes története van. A 19. században, az Osztrák-Magyar Monarchia évtizedeiben Bécsben készült, az 1960-as években került a bécsi finn nagykövethez az akkor újonnan beiktatott finn elnök, Urho Kekkonen első hivatalos látogatásának idején. Azóta híres vendégek sora,  államfők, elnökök, királyi családok tagjai, politikusok, művészek és más, a bécsi finn nagykövetségre érkező neves látogató használta az ülőgarnitúrát. Ez a történelmi darab ezentúl az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban lesz kiállítva, azon a helyen, ahova a finn nagykövetséget telepítették 1944-ben, Budapest bombázása idején. Az ülőgarnitúra a múzeum neo-barokk stílusban berendezett zöld szalonját ékesíti.

A múzeum sárga empír szalonjában pétervári paloták bútorai láthatók. Ezekhez hasonló darabok találhatók a finn minisztériumokban a cári Oroszországgal való közös történelmünk következményeként. Hasonló darabok ritkán láthatók Magyarországon. A szalonban található többek között a magyar festő, Csók István empire írószekretere is, valamint azok a festmények, amelyek eredetileg is a kastély falait díszítették, s amelyeket a székesfehérvári Szent István Király múzeumból kölcsönöztünk. Közülük az egyik legszebb darab a Bajzáth Valéria grófnőt ábrázoló, közelmúltban felújított portré.
A két szalon jelenlegi formája tájékoztató jellegű betekintést ad a látogatónak a lakberendezés történetébe, hiszen minden egyes darab eredeti empír vagy neo-barokk alkotás. A szalonok mellett állandó kiállítás nyílik Yrjö Liipola szobraiból, amelyek mind magyarországi tartózkodása idején készültek. A szobrok a finnországi Koski város Yrjö Liipola múzeumának tulajdonában vannak. Liipola a magyar nemesség körében akkor vált népszerűvé, amikor Ferenc József császár saját gyűjteménye számára vásárolt egy szobrot 1909-ben.
A múzeumot és a kiállítást a finn elnök, Sauli Niinistö nyitja meg.
Minden látogatót szeretettel várunk a megnyitót követő kulturális programra, amelynek keretében fellép Gobi Rita híres táncos-koreográfus és társulata.
Örömmel látjuk ezen az ünnepélyes történelmi eseményen.
Szívélyes üdvözlettel:
Ari S Kupsus

Leave a Reply