Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2021. október 26. kedd, 10:49
Főleg napos
Főleg napos
6°C
Hő-érzet: 8°C
Pára: 81%
Szelek: 4 km/h ENE
Széllökések: 7 km/h
Napkelte: 07:21
Napnyugta: 17:40
Előjelzés 2021. október 27. szerda
nappal
Változó felhőzet
Változó felhőzet
15°C
Szelek: 7 km/h NNW
Széllökések: 14 km/h
éjszaka
Részben felhős
Részben felhős
0°C
Szelek: 0 km/h SE
Széllökések: 4 km/h
 
Hírek

„Földet a gazdáknak!” program

A program kiemelt célja, hogy a helyben lakó, magyar földművesek juthassanak földhöz, a föld azé legyen, aki megműveli. A Magyar Állam ilyen és hasonló intézkedésekkel tudja segíteni a magyar gazdákat abban, hogy eredményesen gazdálkodjanak és boldogulni tudjanak a magyar vidéken. A föld a magyar gazdák tulajdonában van a legjobb helyen: a magyar állam nem műveli a földjeit. Művelteti. A gazdák azonban szeretnének minél több területet vásárolni, minél több saját területet birtokolni, és használatba venni. Ezen igények kielégítése érdekében született meg a „Földet a gazdáknak” program. Az árveréseket a megyei kormányhivatalok bonyolítják le megyei jogú városokban, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet képviselőinek jelenlétében és segítségével.

Fejér megyében Székesfehérváron és Dunaújvárosban lesznek árverések, egy időben 4 árverési bizottság fog működni a hatékony és gyors lebonyolítás érdekében. A Kormányhivatal törekedett arra, hogy frekventált, mindenki által jól megközelíthető helyszíneken valósuljanak meg az árverések. Így Székesfehérváron a Seregélyesi út 123. szám alatt, a Türr István Képző és Kutató Intézet területén, Dunaújvárosban pedig a Táncsics Mihály utca 1/A szám alatt, a Dunaújvárosi Főiskola különálló épületében bonyolítják le az árveréseket.

Megyénkben, jelenlegi információink szerint, 600-700 közötti helyrajzi számon szereplő területet árvereznek el. Az árverések 2015. november közepétől indulnak, és várhatóan az év végéig tartanak.

Fejér megyében nagyságrendileg 4000 db állami földrészletet tartunk nyilván, ebből a „Földet a gazdáknak” program keretében a már említett 600-700 földrészletet árverezik.

Az árverések közjegyző közreműködésével és felügyeletében valósulnak meg, ezzel is biztosítva a törvényességet, átláthatóságot.

Az árverésen csak helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személyek vehetnek részt árverezőként, ők szerezhetnek földtulajdont.

A magyar állam a helyben kialakult piaci átlagár feletti értéken kívánja árverésre bocsátani a termőterületeket.

A földszerzési maximum 300 hektár, e felett nem lehet földet szerezni.

A módosult jogszabály alapján az árverésre kijelölt ingatlanok adatait, valamint az árverés időpontját, helyszínét tartalmazó árverési hirdetményt a Kormányhivatal Székesfehérvár és Dunaújváros megyei jogú városokban található hivatali helyiségekben, az árveréssel érintett földrészletek fekvése szerinti településeken, illetve az árverések helyszínein is kifüggeszti, továbbá megyei, illetve helyi sajtótermékekben is közzé teszi. A meghirdetés napjának az számít, amikor az árverési hirdetményt az NFA internetes honlapján közzéteszi.

A közzétételi időpontnak legalább harminc nappal meg kell előznie a hirdetményben megjelölt árverési időpontot, így minden árverésen részt venni kívánó földművesnek elegendő idő áll rendelkezésére a szükséges dokumentumok beszerzésére, jogi képviselő megbízására, valamint az árverési biztosíték megfizetésére.

Az árverésen részt venni és vételi ajánlatot tenni személyesen vagy meghatalmazott jogi képviselő útján lehet. Az árverésen árverezőként történő személyes részvétel esetén a  jogi képviselet kötelező.

A nyertes árverező jogot szerez arra, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel az adásvételi szerződést megkösse, így szerezve földtulajdont.

Az árverésen értékesítésre kerülő földrészlet vonatkozásában az államot 20 éves visszavásárlási jog illeti meg, ezt az adásvételi szerződésben is rögzítésre kerül.

Az elővásárlási jog gyakorlására a nyertes árverezővel kötött szerződés kifüggesztésének időtartama alatt az általános szabályok szerint, 60 napig van lehetőség.

A Kormányhivatal a hirdetmények közzétételét követően részletes tájékoztató anyagot, valamint a részvételi jogosultság igazolásához szükséges kérelmeket, nyomtatványokat jelentet meg a honlapján, a helyi médiában, valamint az ügyfélszolgálati irodáiban, ezzel is informálva a helyi földműveseket az árverési eljárás részleteiről.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

Hozzászólások ezen a részen nem engedélyezettek.