Betűméret

Helyi Építési Szabályzat

HÉSZ

Tűzgyújtási rendelet

Tűzgyújtási rendelet

Bejelentés köteles tevékenységek nyilvántartása

Időjárás

2021. október 24. vasárnap, 23:41
Tiszta
Tiszta
3°C
Hő-érzet: 4°C
Pára: 83%
Szelek: 4 km/h SE
Széllökések: 4 km/h
Napkelte: 07:18
Napnyugta: 17:43
Előjelzés 2021. október 25. hétfő
nappal
Részben napos
Részben napos
14°C
Szelek: 11 km/h SE
Széllökések: 18 km/h
éjszaka
Részben felhős
Részben felhős
1°C
Szelek: 4 km/h ESE
Széllökések: 11 km/h
 

Látnivalók

Kastély:

A kastély történetéről, eseményeiről részletes tájékoztatást a Kastély menüpont alatt találnak.

A Duzzogó fürdő

A Duzzogó-forrás századokon keresztül ontotta az állandóan 28°C-os, értékes ásványi sókat tartalmazó vizet. Az egzotikus környezetű fürdőt Pappenheim Siegfried gróf építtette az egykori Atya nevű falu felé vezető út mentén.

Ekkor még meleg vizű forrásokban bővelkedett a környék. A Forrófői és a Duzzogói források egy forrásrendszert képeztek, az erdőben több apró forrás tört fel szabadon az égerfák között. Télen szinte gőzölgött az erdő ezen a részen. A források hozamára jellemző, hogy három malmot is meghajtott a vizük.

A fürdőt másfél ölnyi magas, borostyánnal futtatott kőfal vette körül. Belül a fal mentén rózsalugas futott körbe. A déli oldalon kőből épült, vadszőlővel futtatott öltözők voltak. A falba és az egyik pihenőbe római köveket építettek.

Az ovális alakú medence 20-25 méter hosszú, 10-15 méter széles és 130-160 cm mély volt, amelynek alján sima folyami kavicsok közt tört fel a víz. Ez táplálta egy csövön keresztül a gyermekmedencét is, majd a felesleges víz egy zsilipen távozott egy halastóba.

A fürdőt vadgesztenyék, fenyők, kőrisek, nyárfák, jegenyék tették árnyékossá.

Az 1960-as években az intenzív bányászat miatt a források sajnos elapadtak. A medencét azóta gyomok és bokrok nőtték be.

A képek forrása: Panoramio

A Katolikus templom

A műemlékem.hu weboldalon

A XIV. században Iszkának és Szentgyörgynek külön temploma volt. A török utáni első katolikus templomot báró Amadé Antal építteti 1728-1731 között. Ez még jóval kisebb volt a mainál és a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. Titulusát a mai napig megőrizte.

A plébániát Amadé László, a jeles dalköltő és egyházi énekszerző alapította 1735-ben. Jelentősebb renováláson 1940-ben esett át a templom. Eleinte ferences szerzetesek vezették, de 1748-tól már egyházmegyés papok irányítása alá tartozik.

1763-ban 2 harangja volt a toronynak, 1903-ban elrepedt a nagyharang, amit 1906-ban újjáöntöttek. Már az 1763. évi feljegyzés említi az orgonát, 1870-ben pedig új orgona kerül a kórusra.

A II. vh.-ban leégett a tetőzet és a torony csigalépcsőzete, a harangokat a vasállványzat mentette meg a lezuhanástól. 1845-ben báró Bajzáth György új templomot építtetett, a régiből csak a szentély maradt meg. A templomot 1860-ban, Mindenszentek ünnepén szentelték fel.

Az 1778. évi egyházlátogatás már három oltárról tesz említést: A főoltár képe a templom titulusát, az az a Szentháromságot ábrázolja. Az északi mellékoltár festménye Szűz Máriát a déli pedig sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja. A szószékkel szembeni oldalon lévő festmény Nepomuki Szent Jánost ábrázolja. A templom kapuján belépve, balra egy régi fafaragásos feszület áll. Az első gyóntatószék 1818-ban készült el.

A templom műemlék, neoklasszikus stílusú, görög kereszt alaprajzú.

A Szent György Kápolna

A szentgyörgyi kápolnaoszlop a nevét viselő dűlő északi sarkán áll. Eredetileg nem egy oszlop volt, hanem egy szentképet tartó fali-fülke építmény, annak azonban mára már nyoma sincs. Formája eltér az útmenti keresztekétől. Csak a csúcsán van egy korpusznélküli görögkereszt. Alatta a négy oldalán festett képen az országútra néző Szent György, a falu védőszentje, a legelő felé Szent Vendel, aki a jószágok patrónusa, majd a Pieta: halott Jézus édesanyja ölében, végül Szent Antal képe, aki a szegények pártfogója, a gazdagok megintője, az elveszett jószágok megkeresője.

Hazánkban a szakrális emlékjelek között ez a stílus kissé idegen. Párja is csak Sopron megyéből ismeretes.

Terveztetője és építtetője Bajzáth Valéria és Pappenheim Sándor gyermeke, Pappenheim Siegfried . Ezek szerint hazája stílusát ültette át új uradalmába.

A Református templom

A műemlékem.hu weboldalon

A jelenlegi templom az első templom 1781-es leégése után épült, míg a tornya 1868-ban. 1911-ben orgona került a templomba, és ekkor készültek a karzatok is. 1927-ben két harangot öntet a gyülekezet. A legrégebbi, a középső harang 1869-ből való.

1945-ben egy akna szétrombolta a toronysüveget, melyet utána újjáépítettek, de már ennek a cseréjére is sor került 1999-ben, s ez látható ma is. 2005-ben jelentős felújítások történtek a templom belső részében. Többek között sor került a régi padok lecserélésére, így jelenleg új, fűtőpanelekkel ellátott padok találhatók a templomban.

A cintériumban megtalálhatjuk az eddigi lelkipásztorok névsorát, amely 1606-tól kezdve folyamatosan ismert.

Grófi kripta

Kőszínház

Kőszínház átadási ünnepség

Uradalmi épületek

A Kossuth tér emlékművei

 

A szőlőhegyek (Somosmál, Kisiszka, Urak szőleje)

 

Csillaghegyi kilátó

Képek forrása: Panoramio és Geocaching.hu

 

Kőasztal

 

Mesefa

Képek forrása: Panoramio és Geocaching.hu

Képek forrása: Panoramio és Geocaching.hu

 

/a képek forrása: Esztella picasa galériája , /